Prof. dr Maja Nikolić
Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu, Institut za javno zdravlje Niš, Srbija
Veštački zaslađivači su prehrambeni aditivi koji se koriste za zasladjivanje.Radi se o sintetičkim zamenama za beli šećer koji su od njega mnogo puta slađi, ali se mogu dobiti i proizvodnjom iz nekih biljaka koje prirodno sadrže šećere. Upotreba veštački zaslađivači je globalno u porastu u svim uzrasnim grupama, uključujući i decu.
Cilj rada je bio analiza aktuelnih literaturnih podataka o veštačkim zaslađivačima, njihovim karakteristikama i dokazima o njihovoj bezbednost koji su od značaja za pedijatre, kao i o prednsotima i rizicima njihove upotrebe.
Svi zaslađivači koji se upotrebljavaju u prehrambenoj industriji podležu strogim ispitivanjima kvaliteta i zdravstvene bezbednosti.
Zbog rastućeg trenda gojaznosti, uloga niskokalorijskih zaslađivača je značajna za smanjenje energetskog unosa. Veštački zaslađivači se koriste i u ishrani obolelih od dijabetesa i ne utiču na nivo insulina.
Dokazano je da je konzumacija odobrenih zaslađivača u granicama prihvatljivog dnevnog unosa bezbedna tokom trudnoće, kao i u detinjstvu.